Nybergs urter

Her finner du en liste og publisert generell informasjon om de urtene som jeg dyrker eller samler i naturen. Denne informasjonen kan selvfølgelig ikke overføres direkte til mine produkter – jeg har ikke gjennomført noen vitenskapelige undersøkelser på dem. I første omgang er informasjonen hentet fra Andrew Chevalliers Encyclopedia of Medical Plants (Damms store bok om medisinske urter), publisert i 2003. Andre kilder jeg har begynt å bruke er «Fytokemi og Fytofarmakologi» av Ken Lunn, Asklepius forlag, 2013, og «The Complete Herbs Sourcebook» av David Hoffmann, HarperCollins Publishers, 2013.

Amerikansk fjellmynte (Pycnanthemum pilosum)

Apotekerkattost (Malva sylvestris)

malva-sylvestris
Apotekerkattost gir god beskyttelse for kroppens slimhinner og brukes på samme måte som legestokkrose… Kombinert med eukalyptus er det et godt middel mot hoste og andre luftveisproblemer. (Chevallier, side 231). Dessuten har planten veldig fine og velsmakende blomster som egner seg utmerket til pynt i mat, både ferskt og tørket.

Bjørk (Betula pendula)
Bjørkebladene inneholder saponiner, flavonoider, garvestoffer og eterisk olje. Te laget av bladene øker utskillelsen av avfallsstoffer i urinen og er bra ved nyre- og blærestein, revmatisme og urinsyregikt. (Chevallier, side 178)

Brennesle (Urtica dioica)
Nesle brukes mest på grunn av dens utrensende virkning. Den er vanndrivende, antageligvis grunnet det høye flavonoid- og kaliuminnholdet, øker urinproduksjonen  og fjerner avfallsstoffer. Ny tysk forskning viser også at brennesleblader virker betennelseshemmende, som ved leddgikt. Brennesle inneholder også mange mineraler (kalsium, kalium, kiselsyre, jern). (Chevallier, side 146)

Burot (Artemisia vulgaris)

Cordonklokke (Codonopsis pilosula) 

IMG_4229

Planten som på kinesisk heter Tang Shen kalles også «fattigmanns ginseng», fordi den har en lignende virkning, dog mildere og mere kortvarig. I følge Chevallier (s. 86) hjelper planten kroppen til å tåle stress bedre og styrker lungene og milten. Den skal også senke adrenalinnivået og spenninger i nakken, høyt blodtrykk, hodepine mfl. som følge av stress. Laboratorieforsøk skal ha vist at den øker mengden av hemoglobin og senker blodtrykket.

Jeg har meget gode erfaringer så langt med planten; den overlever også harde nordnorske vintre og det kan høstes fra røttene fra 3. år. I fjor fikk jeg også mye frø og de har spirt fint nå i vår.

Dunmjølke (Epilobium parviflorum)
Dette er en unnselig plante med potensielt stor virkning. Den er i slekt med geitrams og et vanlig «ugress» i våre trakter, krattmjølke, mens den selv er skjelden i norsk natur. Den er imidlertid lett å dyrke (noe jeg har prøvd) og hardfør. I følge den tyske (nå avdøde) urtekvinnen Maria Treben skal det være en meget effektiv medisin mot prostatalidelser, til og med prostatakreft (se f.eks. http://www.heilkraeuter.de/lexikon/weidenroeschen.htm).

Etasjeblomst (Monarda didyma)

Filtkongslys (Verbascum thapsus)

IMG_4425Kongslys er en staselig plante som burde stå i hver hage. De høyeste jeg har hatt i urtehagen på Berg har vært opp mot 2 m høye, dekket med lysende gule blomster fra midten av august til frosten tar dem. Dessverre er planten bare toårig, og etter at den har blomstret 2. år, så dør den. Så hvis man vil glede seg over den, må man plante nye småplanter hvert år hvor av mer enn halvparten overlever vinteren, men ikke alle.

Ved siden av den dekorative verdien er filtkongslys også en verdifull legeplante. I følge Chevallier (side 281) og Lunn (s. 62) kan blomstene som bl.a. inneholder saponiner, brukes ved hoste og luftveiskatarr, gjerne kombinert med hagetimian og smalkjempe.

Geitrams (Epilobium angustifolium)
Geitrams er blitt et ganske vanlig «ugress» i hele landet som setter store purpurfargeklatter i landskapet midt på sommeren. Det inneholder flavoner og garvestoffer og virker sammentrekkende og lindrende ved diare, slimhinnebetennelse … Geitrams brukes også i behandlingen av prostataproblemer. (Chevallier, side 186) Jeg samler blomstene både som ingrediens til villmarkste og til å lage gelé.

Hestemynte (Monarda fistulosa)

Humle (Humulus lupulus)
Humle inneholder bitterstoffer, eterisk olje og andre virkestoffer, som til sammen stimulerer fordøyelsessystemet. Valerianasyre virker også beroligende, mens lupulon og humulon er antiseptiske. Urten brukes mest på grunn av dens beroligende virkning, f.eks. ved stress og nervøs uro. (Chevallier, side 106)

Isop (Hyssopus officinalis)

284 (640x480)

Isop er aromatisk bitterurt som i tillegg er en dekorativ plante. Den er nokså hardfør og overlever den nordnorske vinteren dersom man sørger for god drenering av vokseplassen. I følge Chevallier (side 221) er urtenen effektiv ved fordøyelsesbesvær, luftplager, oppblåsthet og kolikk, men virker også på luftveiene og er styrkende. Jeg bruker den både i  flere av urtedrammene, vikingte, vilt- og lammekrydder.

Kattemynte (Nepeta cataria)

Legestokkrose (Althaea officinalis)
Legestokkrose beskytter og roer ned slimhinnene. Legestokkroses bløtgjørende effekt lindrer tørrhoste, astmabronkitt og brysthinnebetennelse. (Chevallier, side 165)

Løvetann (Taraxacum officinale)
I følge forskning publisert i Planta Medica (1974) er løvetannblader meget vanndrivende, samtidig som de erstatter tap av kalium som følge av dette. Løvetannroten er en av våre mest effektive utrensende urtemidler. Den påvirker i første rekke leveren og galleblæren …, men også nyrene til å skille ut giftstoffer… (Chevallier, side 141).

Malurt (Artemisia absinthium)

Merian (Origanum majorana)

Oregano el. fjellmynte (Origanum vulgare)

Peppermynte (Mentha x piperita)

IMG_4237-peppermynte

Peppermynte er ikke bare en populær teplante pågrunn av sin aromatiske smak, men brukes også terapeutisk som et godt middel for fordøyelsen, utvendig til smertelindring og til inhalering (peppermynteolje) ved luftveisinfeksjoner. Forskning har vist at den eteriske oljen er bakteriedrepende, mens hele planten virker krampeløsende på fordøyelsessystemet. (Chevallier, side 116)

Ringblomst (Calendula officinalis)
Ringblomst er en av de mest kjente og allsidige legeplanter i vestlig urtemedisin. Kronbladene er et ypperlig middel ved hudproblemer som kviser, utslett, brannsår og solbrann samt skrubbsår. Ringblomst er også en rensende og avgiftende urt. (Chevallier, side 73)

Røsslyng (Calluna vulgaris)
Røsslyng er et godt antiseptisk middel for urinveiene, dessuten virker den vanndrivende… Den er fin å bruke ved revmatiske tilstander som leddgikt og urinsyregikt. (Chevallier, side 181)

Ryllik (Achillea millefolia)
Ryllik er, ifølge flere urtefagbøker, nærmest et universalmiddel: sårhelende inn- og utvortes, en kvinneurt, febersenkende, svettedrivende, samt en meget god urt for fordøyelsen. Planten vokser over det hele landet, gjerne på tørre steder.

Sitronmelisse (Melissa officinalis)
Sitronmelisse virker avslappende ved nervøs uro, milde depresjoner, rasløshet og irritabilitet… Sitronmelisse lindrer også forkjølelsessår, reduserer aktiviteten til skjoldbruskkjertelen og er et førstehjelpsmiddel ved sår og insektstikk. Tysk forskning viser at dens eteriske olje roer ned sentralnervesystemet. (Chevallier, side 115)

Smalkjempe (Plantago lanceolata)
Smalkjempe og storkjempe (grodblad, Plantago major)) kan brukes utvortes i stedet for valurt mot blåmerker og benbrudd, som salve eller losjon på hemorider, fistler og sår. Innvortes er de vanndrivende, slimløsende og betennelseshemmende. (Chevallier, side 251)

Solhatt (Echinacea purpurea)
Flere av plantens virkestoffer øker immunsystemets evne til å bekjempe virus- og bakterieinfeksjoner, men urtens virkning er ikke helt klarlagt – kliniske forsøk har gitt blandede resultater. I dag brukes planten ved alle typer infeksjoner, spesielt kroniske, samt forkjølelse, influensa, hudproblemer og luftveisproblemer samt ved allergier. (Chevallier, side 94)

Søtmalurt (Artemisia annua)

Timian (Thymus vulgaris)

Vintersar (Satureja montana)

283Vintersar er en kjent og kjær krydderurt i Mellomeuropa. I Tyskland kalles den «Bohnenkraut» (bønneurt), fordi den tilsettes ofte bønneretter.  Dette skyldes ikke bare dens pikante smak, men også dens fordøyelsesstimulerende egenskaper somtrengs ved tungt fordøyelig mat som bønner. I følge Chevallier (s. 267) lindrer den også luftplager og kolikk, mens dens eteriske olje er bakteriedrepende og kan brukes mot Candida-soppen.

Legg igjen en kommentar